miercuri, 1 februarie 2012

Turta dulce traditionala

Cine nu cunoaste povestea Hänsel si Gretel care rontaie din casuta facuta din turta dulce?
Nu doar copii sunt atrasi de mirosul si gustul turtei dulci ci si noi, adultii. Fie inimi, fie stele, fie casute, decorate cu glazura, bombonele sau migdale acestea se pot darui, se pot savura, se pot agata in brad
  
Originea turtei dulci se afla cu mult timp in urma in Egiptul Antic, chiar si in Roma antica se consumau prajituri indulcite cu miere care se aseamna cu turta dulce de azi.
Reteta de turta dulce, cum o stim noi azi insa, se presupune ca a fost creata in manastirile medievale din Europa, mai exact in Belgia la Dinant, in Franta la Dijon cat si in Ulm, Nürnbers si Aachen. La inceput se coceau in bucatariile manastirlor si erau oferite bolnavilor ca alinare a suferintei si impartite in vremi de restriste. Mai tarziu insa coacerea de turte dulci a captat si interesul comerciantilor.

Caracteristica este aroma de ingrediente orientale. In principal se simte scortisoara, insa si cuisoarele, nucsoara, cardamonul, coriandru si ghimbirul sunt amestecate in aluat.
Fiecare patiser care face turta dulce are reteta lui secreta amestecand si alte ingrediente ca de ex. anason, piper, etc


Acum va prezint reteta testata si facuta de noi in cadrul a 6 ateliere culinare:

Ingredientele pentru aluat
rezulta 1 kg de aluat (3-4 tavi pline) 

unt 150 gr
zahar brun 250 gr
miere 250 gr
faina de secara 400 gr
migdale macinate 100 gr (optional)
scortisoara 1 lingurita
mix de mirodenii 2 lingurite
cacao (pentru culoare) 1 lingurita
ou 1 bucata
bicarbonat 1 lingurita
rom sau apa 2 linguri

Ingredientele pentru mixul de mirodenii
rezulta un amestec din care se poate coace de ca 4 ori turta dulce sau se poate folosi si la alte retete (de ex. placinta cu mere, muffins, de ce nu pe friptura, etc.)

scortisoara macinata 35 gr
cuisoare macinate 9 gr
coriandru macinat 2 gr
ghimbir macinat 2 gr
nucsoara macinata 2 gr
cardamon macinat 2 gr

Ingrediente pentru glazura

zahar pudra 150 gr
zeama de lamaie 2 linguri
colorant (optional)

Aluatul
Se incepe cu aluatul care va trebui lasat la odihna minim 4 ore deoarece este un aluat foarte foarte lipicios si lasandu-l toate ingredientele se contopesc si se leaga si devine un aluat prietenos usor de manevrat ca si o plastelina.

Incepem prin a topi untul la foc mic apoi adaugam zaharul si mierea si amestecam totul incet pana se topesc cristalele din zahar si totul devine omogen.

Intr-un bol amestecam elemetele solide: faina de secara, cacao, migdale, scortisoara si cele 2 lingurite de mix de mirodenii.

In vasul de mixer (pentru cine are robot de bucatarie care mixeaza aluat) se toarna amestecul topit, care intre timp s-a racit si se incorporeaza amestecand incet cate putin din ingredientele uscate de mai sus.
Cum spuneam e foarte lipicios aluatul. Daca nu folositi un mixer inarmati-va cu putere si rabdare :)
Bicarbonatul se topeste in cele 2 linguri de Rom si se amesteca in aluat. Se mixeaza totul inca odata pana ce si bicarbonatul e incorporat.
Aluatul miroase teribil de bine!
Puneti aluatul impachetat in folie la frigider si lasati-l sa stea minim 4 ore. Recomand insa 24 de ore pentru un rezultat optim. Poate ramane in frigider si 1 saptamana.

Taiatul formelor
Porniti cuptorul si lasati-l sa se incinga la 180 de grade.
Pregatiti o tava de copt: fie ungand cu unt sau folositi o hartie de copt.
Se portioneaza aluatul in 4. Daca vreti puteti pastra o cantitate pentru alta zi.
Se tapeteaza suprafata de lucru cu faina si utilizam faina sa infainam sucitorul si formele.
Se intinde aluatul cu sucitorul. Se taie in formele dorite.
Se pun turtele in tava si se coc timp de 10 - 15 minute (in functie de cuptor). Veti sti cand sunt gata atunci cand verso-ul lor devine usor maroniu.
Atentie: cand le scoatem din cuptor turtele sunt moi!
Le mutam pe un grilaj si le lasam 5 minute la racit. Dupa racire ele vor deveni tari si usor de decorat.







Glazura
Se amesteca zaharul pudra cu lamaia picurand incet zeama de lamaie pana ce obtinem o consistenta cremoasa si densa.
Adaugam colorantul in caz ca dorim o glazura colorata si amestecam.
Atentie: un strop de colorant e suficient!


Ornatul
Se orneaza dupa preferinta: cu glazura, cu bombonele colorate, cu migdale, cu creioane de zahar (ex. Dr. Oetker).
Daca optati pentru glazura va trebuie un dui si un pos (eu ii zic spritz) sau o seringa mare.




Pastratul
Pentru a se fragezi turtele dulci trebuie puse intr-o cutie ermetica cu capac in care se adauga o bucata de mar.
Aluatul isi va trage umeazeala de la mar si va deveni fraged.
Se tin in cutie cu mar minim 1 zi maxim 2 zile. Apoi marul se scoate si se arunca.
Turta dulce se poate pastra si timp de 1 luna.

Sper sa va placa si sper sa va petreceti timp de calitate facand turta dulce asa cum am facut noi.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu